Wed Apr 22 13:58:07 CEST 2015 Wyniki po I kwartale: wzrost przychodów czwarty raz z rzędu

21.04.2015

Macrologic opublikował wyniki grupy i spółki za I kwartał 2015 roku (Skonsolidowane sprawozdanie finansowe za I kwartał 2015 Grupy Kapitałowej Macrologic), wykazując już po raz czwarty z rzędu wzrost przychodów z działalności podstawowej. To efekt prowadzonej polityki równoważnego wzrostu spółki.

Przychody Grupy Macrologic po I kwartale 2015 roku są wyższe o 2%, a zysk netto wzrósł o 32% w stosunku do wyników osiągniętych w analogicznym okresie roku ubiegłego. Z kolei spółka-matka, Macrologic SA, odnotowała po I kwartale br. wzrost przychodów o 4%, a zysku netto o 21% w stosunku do I kwartału poprzedniego roku. Jednocześnie po I kwartale widać istotną poprawę uzyskiwanej marży operacyjnej i marży netto.

— W okresie objętym raportem spółka dominująca prowadziła procesy rekrutacyjne związane z pozyskaniem nowych pracowników do zespołów usługowych, sprzedażowych i produkcyjnych. Fakt ten ma obecnie wpływ na zwiększenie pozycji kosztowych odnoszących się do pozycji wynagrodzeń, a w dłuższej perspektywie przełoży się na wzrost potencjału przychodowego spółki i poprawę efektywności marżowej — komentuje w "Sprawozdaniu Zarządu z działalności Grupy Macrologic w I kwartale 2015" Barbara Skrzecz-Mozdyniewicz, prezes zarządu Macrologic SA.